Александар Митевски (поет)

Ова е статија за македонски поет. За истоимениот пејач видете Александар Митевски (пејач).

Александар Митевскимакедонски поет и преведувач[1].

Александар Митевски
Роден/а4 март 1934
Македонија Куманово, Македонија
ЗанимањеПисател, Преведувач

Животопис Уреди

Александар Митевски е роден е на 4 март 1934 година во Куманово. Завршил Медицински факултет во Белград. а специјализација по ортопедија во Љубљана. Работел во фондот за ПИО на Македонија, во Скопје. Член на ДПМ од 1970 година.[2] Добитник е на наградите: „Златно перо“, „Григор Прличев“, „Кирил Пејчиновиќ“, „11 Ноември“ на градот Куманово, „Божидар Настев“ и на Авторската агенција на Македонија.

Библиографија Уреди

  • Ни бел ни црн ангел (поезија, 1970)
  • Човекот и неговиот систем за движење (поезија, 1973).

Наводи Уреди

  1. Republičkata zaednica na kulturata (1991). Sovremenost: literatura, umetnost, opštestveni prašanja, Band 41. Kn-vo "Kočo Racin".
  2. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 163.