Александар Ежов (Прилеп, 18 ноември 1928 - Скопје, 17 ноември 2014) — македонски книжевен критичар.

Александар Ежов
Роден/а18 ноември 1928
Македонија Прилеп, Македонија
Починат/а17 ноември 2014
Скопје, Македонија
ЗанимањеПисател

Животопис уреди

Александар Ежов е роден во Прилеп на 18 ноември 1928 година. Работел како уредник во Издавачката организација „Македонска книга“ во Скопје. Член на ДПМ од 1958 година.[1] Автор на голем број критичко-есеистички прилози објавувани на страниците од повеќе весници и списанија, како и на предговори и поговори во одделни книги. Починал во Скопје по долго боледување на 17 ноември 2014 година.[2] Бил уредник на „Македонска книга“, како и на списанието „Современост“.

Наводи уреди

  1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 89.
  2. Почина писателот Александар Ежов[мртва врска]