Александар Александрович Алехин (рус. Александр Александрович Алехин) 1 ноември 1892 Москва - 24 март 1946руски шаховски велемајстор, еден од најголемите мајстори во историјата на шахот. Бил светски првак од 1927 до 1935 година и од 1937 до 1946 година.

Александар Александрович Алехин

Цитати

уреди
  • "Шахот нè учи пред сè да бидеме објективни."
  • "Фактот дека играчот има малку време за размислување, по мое мислење, тешко може да се смета за оправдан изговор, тоа е исто како кога некој прекршител на законот би се правдал со изговорот дека за време на кршењето на законот бил пијан." – За проблемот на „цајтнот“.
  • "Со неговата смрт изгубивме шаховски гениј кој тешко дека повторно ќе се роди." – за својот соперник Капабланка.

Надворешни врски

уреди