Аериканска империја

Аериканската империја или само Аекан (англиски: The Aerican Empire) е измислена[1] микронација која е основана во мај 1987,[2] и нема своја суверена територија. Никогаш не била призната од страна на некоја суверена земја.

Аериканска империја
Микродржава
Flag of Aerica.svg
Знаме
AElogo.jpg
Грб
СтатусАктуелна
Локација на Аериканска империја
Површина8 км2
Членство287 (состојба 28/03/08)
Основана8 мај 1987
ВодствоИмператор Ерик Ц. Лис
Државно уредувањепарламентарна демократија
ЈазикАнглиски
ВалутаНема
Главен градМонтреал, Канада

Како и секоја микронација, така и во оваа населението варива во зависно од временските периоди. Во Март 2008, популацијата на империјата изнесувала вкупно 280 граѓани [3].

ТериторииУреди

Вкупната Аеканска земја вклучува:[4]

 • Чомпсвил:Квадратен киломатар територија во Австралија во близина на регионот Спрингвејл, Викторија
 • Земјата: Површина колку едно куќно место во Монтреал, Канада (тоа е главниот град и Аеканската амбасада за се)
 • Колинија на Марс: Отприлика една квадратна милја на површината на планетата Марс на координатите 10-11 степени јужно и 220-221 степени источно [5]
 • Северна Плутопија: Северната половина од планетата Плутон.
 • Психичка: Делово од градот Данденонг, Австралија[6]
 • Ретсаот: Остров во регионот на Ешбартон, Нов Зеланд
 • Пасиште: Некакво пасиште сместено некаде во американскиот Среден Запад
 • Верден: Само измислена планета која не постои

Како и да е сите теритоории кои се прогласени на земјата не се контролирани од империјата, туку од сегашните држави на кои се наоѓаат, а додека другите територии и не постојат.

НаводиУреди

 1. The New York Times: The New York Times, 25 мај 2000, "Utopian Rulers, and Spoofs, Stake Out Territory Online". Reprinted in Haaretz, The Age, The Houston Chronicle (requires free registration Архивирано 31 јануари 2009 г., and the Sydney Morning Herald.
 2. Ryan, J: Micronations: The Lonely Planet Guide to Self-Proclaimed Nations, ISBN 1-74104-730-7
 3. The Aerican Empire
 4. Aerican Empire: Lands controlled by the Empire
 5. Público: Público, 16 јануари 2000, "ESPECIAL DOMINGO: Paises virtualmente (in)correctos"
 6. The Dandenong Leader: Article 1 and Article 2, 8 јануари 2007, "No Joke, We're A Micronation".

Надворешни врскиУреди