Адамантиос Кораис

Адамантиос Кораис (грчки: Ἀδαμάντιος Κοραῆς Предлошка:IPA-el; латински: Adamantius Coraes; француски: Adamance Coray; 27 април 1748 – 6 април 1833) бил грчки учен заслужен за поставувањето на темелите на современата грчка литература и важна фигура во грчката преродба. Неговите активности го отвориле патот за Грчка војна за независност и појавата на прочистен облик на грчки јазик, познат како катаревуса. Encyclopædia Britannica тврди дека „неговото влијание врз современиот грчки јазик и култура е споредено со она на Данте на италијанската и Мартин Лутер на германската“.[1]

Адамантиос Кораис
Ἀδαμάντιος Κοραῆς
Адамантиос Кораис (1748–1833)
Роден(а)27 април 1748(1748-04-27)
Смирна, Османлиска империја
Починал(а)6 април 1833(1833-04-06) (возр. 84)
Париз
ПериодAge of Enlightenment
ШколаЛиберализам, Modern Greek Enlightenment
Претежна дејност
Политичка филозофија, филологија, историја, слобода на вероисповед, одвојување на црквата од државата, грчки јазик, грчка независност
Потпис

Наводи уреди

  1. „Adamantios Korais - biography - Greek scholar“. Encyclopædia Britannica.