Австриски Ниски Земји

Австриски Ниски Земји (холандски : Zuidelijke Nederlanden; француски: Pays-Bas méridionaux или Pays-Bas du Sud; германски : Österreichische Niederlande, Südlichen Niederlande ) територија на Бургундскиот царски округ од Светото Римско Царство во перодот од 1714 до 1797 година. Постоеле откако Австрија според Договорот од Раштат во 1714 година ги стекнала поранешните Шпански Ниски Земји и опстоиле до нивната Француска анексија по битката кај Спримонт во 1794 година и Базелскиот договор од 1795 година. Меѓутоа, Австрија не се откажала од своите претензии над покраината до 1797 година во Договорот од Кампо Формио.

Австриски Ниски Земји
Österreichische Niederlande  (германски)
Pays-Bas Autrichiens  (француски)
Oostenrijkse Nederlanden  (холандски)
Belgium Austriacum  (латински)
Знаме Грб
Местоположба на Австриски Ниски Земји
Местоположбата на Австриски Ниски Земји
Главен градБрисел
Уредување Гувернат
Валута Кроненталер

Историја уреди

 
Сребрена монета: 1 кроненталер, Марија Тереза, 1767 година

Според Договорот од Раштат (1714), по Војната за шпанското наследство, преостанатите делови од Шпански Ниски Земји ѝ биле отстапени на Австрија.

Во 1780-тите, имало противење на либералните реформи на царот Јосиф II, кои биле сфатени како напад врз Католичката црква и традиционалните институции во Австриска Холандија. По немирите, познати како Мала револуција, во 1787 година, многу противници се засолниле во соседната Холандска Република каде формирале бунтовничка војска. Набргу по избувнувањето на револуцијата во Франција и Лиеж, емигрантската армија преминала во Австриска Холандија и на 27 октомври 1789 година ги поразила Австријците во битката кај Турнхаут. Бунтовниците, поддржани од востанијата низ целата територија, набрзо презеле контрола врз голем дел од територијата и прогласиле независност. И покрај премолчената поддршка од Прусија, независните Обединети Белгиски Држави, основани во јануари 1790 година, не признаваени од другите држави и набрзо биле поделени по идеолошка линија.[1]

 
Поморско знаме на Фландрија во 18 век

Кон средината од 1790 година, Хабсбуршка Австрија ја завршила својата војна со Отоманската империја и се подготвила да ги потисне бунтовниците. Новиот цар Леополд II предложил амнестија за бунтовниците. По поразот во битката кај Фалмањ (22 септември 1790 година), територијата набрзо била завземена и во декември револуцијата била поразена. Меѓутоа, австриското владеење било краткотрајно, и територијата била освоена од Французите во 1794 година (за време на Војната на Првата коалиција ) по битката кај Флеурус.

Наводи уреди

  1. Brown, Kevin (2017). „Artist and Patrons: Court Art and Revolution in Brussels at the end of the Ancien Regime“. Dutch Crossing: 1–28. doi:10.1080/03096564.2017.1299964.

Извори уреди

  • Хајнрих Бенедикт. Als Belgien österreichisch војна . Херолд, Виена, 1965 година.