Договор од Раштат (1714)

Договорот од Раштат е склучен на 7 март 1714 и бил продолжение на Договорот од Утрехт од 1713. година. Овој договор бил резултат на преговорите помеѓу Маршалот Вилар од Франција и австрискиот принц Евгениј Савојски. Со овој договор бил склучен мир помеѓу светиот римски цар Карло VI и Францускиот крал Луј XIV и завршиле непријателствата помеѓу овие две држави кои траеле од 1701. година.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • R.R. Palmer, Joel Colton, Lloyd Kramer (2002). A History of the Modern World. ISBN 0-07-250280-0.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)