Џамијата Ислам Ага е џамија која се наоѓа во Ниш, Србија[1]. Оваа џамија е единствена која е отворена за верниците во Ниш, бидејќи една џамија била претворена во галерија, а другата скоро разрушена за време на бомбардирањето на Ниш во 1944 година. Џамијата Ислам Ага била изградена во 1720 година и истата реконструирана во 1870 година. Но, во 2004 година џамијата била опожарена од местните жители како реваншизам за црквата која била запалена во Косово.

Џамија Ислам Ага
Основни податоци
МестоНиш, Србија
Припадностислам
Осветен1575
Архитектонски опис
Архитектонски типџамија
Завршен2004

Наводи уреди

  1. Goran Milosavljević Nis mosque in the Ottoman censuses and in the itineraries:five centuries of Islamic domination www.academia.edu pp. 105-114