Љерка Тот-Наумова

Љерка Тот - Наумовамакедонски поет и преведувач.

Љерка Тот - Наумова
Роден/а2 август 1943
Хрватска Дарувар, Хрватска
Занимањеписател, преведувач

ЖивотописУреди

Тот е родена е на 2 август 1943 година во Дарувар, Хрватска. Завршила Економски факултет во Скопје. Магистер по економски науки. Работи во А.Д. Охис - Скопје. Член на ДПМ од 1991 година.[1]

Објавени книгиУреди

  • Шепот на љубовта (поезија, 1975)
  • Далечини (поезија, 1980)
  • Призвуци (поезија, 1990)
  • Серафимово око (поезија, 1991)
  • Раскумено време (поезија, 1993)
  • Допирна точка (поезија на македонски и англиски јазик, 1993)
  • Измирска патека (поезија на македонски и турски јазик, 1995)

ИзвориУреди

  1. Миодраг Друговац: „Современи македонски писатели“, Наша книга, Скопје 1979