Јурај Заниновиќ

Јурај Заниновиќ (роден на 11 мај 1886 година во Стари Град, Хрватска - починал на 1969 година во Белград) — хрватски и југословенски лекар. Дипломирал на Медицинскиот факултет во Прага во 1918 година. Кратко време работел во родниот град и во Битола (1924), а потоа преминал во Прилеп, како прв дипломиран лекар во градот. Во Прилеп работел без прекин до пензионирањето во 1960 година[1].

Јурај Заниновиќ
Роден 11 мај 1886
Стари Град, СФРЈ СФР Југославија
Починал 1969
Белград, СФРЈ СФР Југославија
Националност Југословен
Занимање лекар

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, ed. (2009). "Заниновиќ". Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. стр. 555.