Јужноќаншки јазик

Јужноќаншки јазик — јазик од групата на ќаншки јазици во рамките на тибетско-бурманското јазично семејство што го говорат околу 81.300 луѓе по течението на реката Мин (岷江) во покраината Сечуан, Кина.

Јужноќаншки
Застапен воСечуан, Кина
НародЧианг
Говорници81.300  (1999)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3qxs

За разлика од северноќаншкиот, со кој е во блиско сродство, јужноќаншкиот е тонски јазик.

СогласкиУреди

Уснени Уснено-
забни
Забни Свиени Венечни Предно-
непчени
Задно-
венечни
Ресични
Безвучни избувни p t k q
Приздивни избувни
Звучни избувни b d ɡ ɢ
Безвучни слеани ts
Приздивни слеани tsʰ tʂʰ tʃʰ tɕʰ
Звучни слеани dz
Безвучни струјни f s ʂ ɕ x χ
Звучни струјни z ʐ ʑ ɣ ʁ
Носни m n ɲ ŋ
Странични l
Полусамогласки j, ɥ w

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

БиблиографијаУреди

  • Bradley, David. (1997). "Tibeto-Burman languages and classification". In D. Bradley (Ed.), Papers in South East Asian linguistics: Tibeto-Burman languages of the Himalayas (No. 14, pp. 1–71). Canberra: Pacific Linguistics.
  • Chang, Kun. 1967. "A comparative study of the Southern Ch'iang dialects". Monumenta Serica, XXVI:422 - 443.
  • Evans, Jonathan P. 2001a. Introduction to Qiang Lexicon and Phonology: Synchrony and Diachrony. Tokyo:ILCAA, Tokyo University of Foreign Studies.
  • Gordon, Raymond G., Jr. (Ed.). (2005). Ethnologue: Languages of the world (15th ed.). Dallas, TX: SIL International. ISBN 1-55671-159-X. (Online version: http://www.ethnologue.com).