Јужноарапски јазици

Современите јужноарапски јазици[1][2] или поточно источно јужносемитски јазици се група на загрозени јазици кои се зборуваат од мал број луѓе на Арапскиот Полуостров, поточно во Јемен и Оман. Оваа група е источната подгрупа на јужносемитските јазици, а западната подгрупа ја сочинуваат етиопските семитски јазици. Овие јазици не се директни потомци на древниот јужноарапски јазик, туку потекнуваат од сестрински јазик на овој древен семитски јазик.

Јужноарапски јазици
Географска
распространетост:
Јемен, Оман
Класификација:афроазиски
Гранки:

Класификација уреди

Според класификацијата заснована на глотохронологијата на Александар Милитарев, современите јужноарапски јазици се дел од јужносемитските јазици.[3][4] Денес не се сметаат за потомци на стариот јужноарапски, туку тие потекнуваат од сестрински јазик на стариот јужноарапски.

Јазици уреди

 • мехриски јазик: најголем јужноарапски јазик, кој го зборуваат околу 165,000 луѓе. Околу 76,000 Мехријци живеат во Оман, околу 50,000 живеат во Јемен и околу 40,000 Мехријци живеат како странци во Кувајт и Саудиска Арабија.
 • сокотриски јазик: јазик кој се зборува на островот Сокотра во Јемен. Овој јазик е излиран од арапското влијание од Јемен и Арабија. Според податоците од 2015 година го зборувале околу 70,000 луѓе.
 • шехриски јазик: овој јазик го зборуваат околу 25,000 луѓе во Оман
 • батариски јазик: овој јазик го зборуваат околу 100 луѓе во Оман.
 • харсуски јазик: овој јазик го зборуваат околу 600 луѓе во Оман.
 • хобјотски јазик: јазикот го зборуваат околу 100 луѓе во Оман и Јемен.

Наводи уреди

 1. „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-07-09. Посетено на 2019-01-14.
 2. http://bildnercenter.rutgers.edu/docman/rendsburg/59-modern-south-arabian-as-a-source-for-ugaritic-etymologies/file
 3. http://www.krugosvet.ru/articles/77/1007711/1007711a1.htm
 4. Militarev, Alexander, "Once more about glottochronology and the comparative method: the Omotic-Afrasian case". Moscow, Russian State University for the Humanities. http://starling.rinet.ru/Texts/fleming.pdf

Литература уреди

 • Johnstone, T.M. 1975. The Modern South Arabian Languages. Afroasiatic Linguistics 1/5:93-121 [1-29
 • Johnstone, T.M. 1977. Ḥarsūsi Lexicon and English-Ḥarsūsi Word-List. London: Oxford University Press.
 • Johnstone, T.M. 1981. Jibbāli Lexicon. London: Oxford University Press.
 • Johnstone, T.M. 1987. Mehri Lexicon and English-Mehri Word-List. London: School of Oriental and African Studies.
 • Nakano, Aki’o. 1986. Comparative Vocabulary of Southern Arabic: Mahri, Gibbali, and Soqotri. Tokyo: Institute for the Study of *Languages and Cultures of Asia and Africa.
 • Nakano, Aki’o. 2013. Hōbyot (Oman) Vocabulary: With Example Texts. Ed. Robert Ratcliffe. Tokyo: Research Institute for Languages and Cultures of Asia and Africa.
 • Naumkin, Vitaly, et al. 2014b. Corpus of Soqotri Oral Literature. Volume 1. Leiden: Brill.
 • Rubin, Aaron D. 2010. The Mehri Language of Oman. Leiden: Brill.
 • Rubin, Aaron D. 2014. The Jibbali Language of Oman: Grammar and Texts. Leiden: Brill.
 • Watson, Janet C.E. 2012. The Structure of Mehri. Wiesbaden: Harrassowitz.

Надворешни врски уреди