Батариски јазик

Батариски јазик е семитски јазик, дел од групата на јужноарапски јазици. Јазикот е сериозни загрозен и е под опасност од исчезнување. Јазикот се зборува(л) во југоисточниот брег на Оман. Батарискиот е во голем дел сличен со мехрискиот и поради тоа има одреден број Батаријци кои зборуваат на мехриски јазик.[1]

Батариски јазик
Застапен воОман
ПодрачјеДофар
Говорниципод 100  (2013)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3bhm
{{{mapalt}}}
Јужноарапски јазици

Првиот научник од Западниот Свет кој го забележал јазикот бил Бертрам Томас во 1929 година.[2]

ПрегледУреди

Акцентот во батарискиот е секогаш на последниот долг слог, освен ако акцентската целост е составена од кратки слогови. Во таков случај, акцентот паѓа на првиот слог. Како и со останатите јужноарапски јазици, така и батарискиот има два рода (машки и женски) и три броја (еднина, двоина и множина). Двоината денес е застарена. [3]

Бројот на батариски говорници се движи од 12 до 20 луѓе, што го прави јазикот пред изумирање. Исчезнувањето на јазикот се должи поради огромното влијание на арапскиот јазик, но исто така и силното влијание од мехрискиот јазик врз Батаријците. Мехрискиот го сметаат за попретижен јазик.[2]

НаводиУреди

  1. Steska, Mike. „DICE Questionnaire - BHM“ (PDF). University of Missouri. конс. 30 April 2015. 
  2. 2,0 2,1 Stroomer, Harry; Johnstone, Thomas M. (2004). Harsusi Texts from Oman: Based on the Field Materials of T.M. Johnstone. Otto Harrassowitz Verlag. стр. 1. ISBN 9783447050975. https://books.google.co.uk/books?id=RRXkQC3lr5QC&pg=PR11&dq=Bathari+language&hl=en&sa=X&ei=zIhCVeqNI4XJPd2_gYAD&ved=0CDsQ6AEwBQ#v=onepage&q=Bathari%20language&f=false. 
  3. Matthews, Charles D. (1 јануари 1969 г). Modern South Arabian Determination-A Clue Thereto from Shaḥri. „Journal of the American Oriental Society“ том  89 (1): 22–27. doi:10.2307/598276. 

Надворешни врскиУреди