Јужен прекудунавски регион

Јужен прекудунавски регион (унгарски: Dél-Dunántúl), е еден од седумте Унгарски статистички региони.

Јужен прекудунавски регион на мапа

ГеографијаУреди

Оваа област обфаќа три окрузи и тоа:

Центарот на регијата е градот Печуј

Јужен прекодунавски регионУреди

(Во заградите, покрај котарското име и оригиналното Унгарско име, се податоци за бројот на жителите од пописот од 1. јануари 2005 година.)

Барања (Baranya megye)Уреди

Градови со општинска управаУреди

Градови со статус на носители на општинаУреди

 
Црква Хосухетењ

(Списокот е по бројот на жителите, пописот е од 2001 година, со курзивен текст се напишани оригиналните имиња на унгарски јазик, а во заградите е бројот на жители.

Градови и населбиУреди

ШомоѓУреди

 
Шиофок на езерото Балатон

Градови со општинска управаУреди

Градови со статус на носители на општинатаУреди

(Списокот е по бројот на жителите, пописот е од 2001година, а во заградите се оригиналните имиња на унгарски јазик).

Шиофок Siófok, (23.982) Чурго Csurgó, (5.788) Ленѓелтоти Lengyeltóti, (3.355)
Марцали Marcali, (12.082) Фоњод Fonyód, (5.128) Кадаркут Kadarkút, (2.718)
Барч Barcs, (11.930) Балатонлеле Balatonlelle, (5.007) Замард Zamárdi, (2.394)
Наѓатад Nagyatád, (11.461) Таб Tab, (4.703) Балатонфелдвар Balatonföldvár, (2.077)
Балатонбоглар Balatonboglár, (5.990) Наѓбајом Nagybajom, (3.556)

Градови и населбиУреди

ТолнаУреди

Градови со општинска управаУреди
 
Сексард - Унгарија
Градови со статус на носители на општинаУреди

( Списокот е по бројот на жителите, пописот е од 2001година, а во заградите се оригиналните имиња на унгарски јазик)

Градови и населбиУреди

НаводиУреди