ОУ „Јохан Хајнрих Песталоци“ - Центар

„Јохан Хајнрих Песталоци“основно училиште во Центар, Скопје. Именувано е во чест на швајцарскиот педагог и образовен реформатор Јохан Хајнрих Песталоци — творец на современото основно училиште. Пред тоа училиштето се нарекувало Петар Петровиќ Његош.

Јохан Хајнрих Песталоци

Место
Општина: Центар
Нас. место: Центар (населба)
Адреса: ул. Апостол Гусларов бр. 3
Местоположба
Основни информации
Директор: Катерина Атанасова
Настава на: македонски
Контактни информации

Освоени награди уреди

Познати личности кои учеле во ова училиште уреди

  • Љубомир Фрчковски, Миленко Неделковски, Перо Антиќ, Дејан Лилиќ...

Познати личности кои предавале во ова училиште уреди

Наставници кои предаваат во ова училиште: Снежана Велкова, Трендафилка Тутновска, Јелена Марковска, Благородна Наумоска, Васил Чочов, Билјана Чешларова, Марика Попоска, Спаска Слабева, Валентина Зорчец, Билјана Стојаноска, Славица Божиновска, Даниела Нацев,Славица Алексова, Влатко Трошански, Mилица Милошевић, Стојанка Велјановска, Добрила Петковић, Милица Доревска, Петко Цанев, Александар Чавкаровски, Верица Неделковска Зорица Патарова Поп Илиев, Ѓорѓи Шапрданов.