Oсновно училиште е училиште во коe децата добиваат основно образование од возраст од околу пет до дванаесет години, кои доаѓаат по претшколска установа и пред средно училиште. Во некои земји постои средна фаза на средно училиште помеѓу основното и средното образование.

Основно училиште во Норфолк, Англија

Основни училишта

уреди

Во повеќето делови на светот, основното образование е прва фаза на задолжителното образование, и вообичаено е достапно без надоместок, но може да се понуди и во независно училиште. Терминот основно училиште понекогаш се користи во САД, иако овој термин може да се однесува и на основно образование и средно образование.

Терминот "основно училиште" е изведен од францускиот "école primaire", кој првпат се користел во 1802 година.

Основно училиште е најпосакуваниот термин во Обединетото Кралство, Ирска и многу земји од Комонвелтот на нации, а во повеќето публикации на Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО).

Во Соединетите Американски Држави, "основно училиште" може да се однесува на училиште со образовни степени детски градинки преку второ или трето одделение. Во овие општини, "основно училиште" го опфаќа одделението од три до пет или од четири до шест години.

Во некои места, основно образование е историски поделено помеѓу "пониските основни училишта" ("училишта на ЛП"), кои биле основни училишта и "повисоки основни училишта" ("училишта на HP") , кои биле основани за да обезбедат попрактична настава за посиромашните класи од она што било обезбедено во средните училишта.

Галерија

уреди
 
Основно училиште во Чешка
 
Основно училиште во Сиднеј, Австралија
 
Основно училиште во Словачка

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди