Список на кралеви на Јордан

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Јордански крал)

Јорданската монархија била воспоставена во 1921 год., со помош на Британците. Синовите на шариф Хусеин ибн Али биле поставени за кралеви на Ирак и Јордан. Во Јордан, кралот Абдула I бил назначен за Емир на Трансјордан (11 април 1921 - 25 мај 1946), Крал на Трансјордан (25 мај 1946 - 3 април 1949) и Крал на Хашемитското Кралство Јордан на 3 април 1949. Династијата Хашемити води потекло од Хеџаз и се впрочем туѓинци во Јордан, но тие и понатаму опстојуваат на власт во земјата со континуирана поддршка од народот.

Крал of Јордан
Податотека:Coat of Jordan.png

Abdullah II of Jordan, 2007March07 (cropped).jpg

ЗвањеНеговото Величество
Прв владетелАбдула I
Основање1921
Јордан
Податотека:Coat of Jordan.png

Оваа статија е дел од темата:
Политика на ЈорданКралеви на Јордан (1921-денес)Уреди

Име Живеел Владеел од Владеел до Години на власт
Абдула I 1882 - 1951 3 април 1949 20 јули 1951 (убиен) 2 години
Талал I 1909 - 1972 20 јули 1951 11 август 1952 (абдицирал) 1 година
Хусеин I 1935 - 1999 11 август 1952 7 февруари 1999 46 години
Абдула II 1962 - 7 февруари 1999 Денес 24 години

Надворешни врскиУреди