Јозеф Катона (11 ноември 1791, Кечкемец - 16 април 1830, Кечкемет) — унгарски драматург и поет , творец на унгарската историска трагедија Банк бен .

Јозеф Катона (литографија на Миклос Барабаш )

Животопис

уреди

Јозеф Катона е роден и умрел во Кечкемет . Студирал на Универзитетот во Пешта како адвокат, а во исто време учествувал во театарскиот живот на главниот град: тој бил глумец , напишал неколку драми, а исто така ги превел и адаптирал германските мелодраматични дела за унгарската сцена . Безнадежно ја сакал водечката унгарска глумица, г-ѓа Дери , но таа никогаш не ја препознаваше оваа љубов.

Јозеф Катона го напишал Банк Бан , неговата најважна драма за литературен натпревар организиран од периодиката на Колозввар во 1815 година. Конкуренцијата барала историска драма со унгарско потекло. Резултатот од натпреварот бил разочарување за Катона: неговиот Банк Бан воопшто не бил споменат. Тој ја препишувал претставата и ја објавил приватно во 1820 година, но останал незабележан до средината на 1830-тите. Се вратил во својот роден град Кечкемет. Во последните десет години од својот живот, тој повеќе не пишувал за сцената. Катона умрел на 16 април 1830 година, од срцев удар пред неговата канцеларија.

Работи

уреди
  • Aubigny Clementina , 1813
  • Зиска , 1813
  • Jeruzsálem pusztulása , 1814
  • A rózsa, vagy a tapasztalatlan légy a pókok között , 1814
  • Bánk bán (унгарски текст), 1815; конечна верзија, 1819

Банк бан

уреди

Приказната била за Бенк, вице-комесар назначен од кралот Андреј II (1205-35), додека кралот бил далеку од неговите странски походи. Банк се вмешал во заговор против германската жена на кралот; тој се обидувал да го спречи бунтот, но, конечно, тој е човекот што ја убил кралицата. Неговата причина за убиството била политичка и лична во исто време: кралицата Гертруда учествувала во заговор за заведување на сопругата на Банк. Комплексниот карактер на Банк и длабокиот конфликт помеѓу службата и личната тага го прават Бенк Бан една од најдобрите унгарски драми. Напишано е во времето кога интелектуалците на земјата се спротивставувале на хабсбургскиот апсолутизам , а драмата е за средновековните времиња кога благородништвото на Унгарија се борело против странските узурпатори, така што драмата била на црната листа од страна на владата. Во 1848 година, во вечерните часови на 15 март, Унгарскиот народен театар закажал изведба на Банк Бан. Тоа бил симболичен настан, дел од унгарската револуција.

Библиографија

уреди
  • Јозеф Катона: Бенк банан (Преводот), преведен од Бернард Адамс и Калман Руткеј ; предговор напишан од Ласло Ороз - Будимпешта  : Akad. К., полицаец. 2003 година.

Поврзано

уреди
  • Bánk bán , опера од Ференц Еркел
  • Банк Бан (филм) , филм од 1914 година од Мајкл Кертиз

Надворешни врски

уреди