Ова е статија за народ. За други значења, види Алтај (појаснување).

Алтајците се туркиски народ кој живее во Русија односно во автономната област Алтај[1][2], каде по Русите се втори по бројност. Освен таму, нив ги има и во Јужен Сибир, Тува и Монголија[3]. Алтаците се со будистичка или шаманистичка вероисповед, но има и мал број христијани. Зборуваат на алтајски јазик.

Република Алтај во Русија


Наводи

уреди
  1. Tishkov, Valery A., уред. (1994). „Алтайцы“ [Altaians]. Народы России: Энциклопедия [Peoples of Russia: an Encyclopedia] (руски). Moscow: Great Russian Encyclopedia Pub. ISBN 5-85270-082-7.
  2. Zhukovskaia, Natalia L. (2007) [1999]. „Алтайцы“ [Altaians]. Во L.M. Mints (уред.). Народы мира: Энциклопедия [Peoples of the World: an Encyclopedia] (руски). Moscow: OLMA Media Group. стр. 34–35. ISBN 978-5-373-01057-3.
  3. Olson, James S. (1998). „Altai“. An Ethnohistorical Dictionary of China. Westport, Conn: Greenwood Press. стр. 9–11. ISBN 0-313-28853-4.