Јакопо Робусти Тинторето

Јакопо Робусти Тинторето (Венеција, 1518 - Венеција, 31 мај 1594), италијански сликар. Тој изврши големо влијание врз подоцнежните поколенија, особено врз импресионистите.

Тинторето
Tintorettoselfportrait.jpg
Детаљ од автопортрет
Роден(а)Јакопо Комин
1518
Венеција, Венецијанска Република
Починал(а)31 мај 1594
Венеција, Венецијанска Република
Правецренесанса