Me and Mr. Johnson е блуз-рок албум од Ерик Клептон издаден во 2004. Албумот е снимен во чест на легендарниот блузер Роберт Џонсон. Според биографијата на Клептон, не било планирано снимките да бидат вклучени во албум. Бендот изнајмил студио, но Клептон немал напишани песни, па затоа тој предложил да ги снимат песните на Роберт Џонсон. Снимиле доволно песни за албум и одлучиле да ги издадат во такво издание.

Me and Mr. Johnson
Студиски албум од Ерик Клептон
Издаден23 март 2004 (Me and Mr. Johnson)
4 декември 2004 (Sessions for Robert J.)
Снимен2003-2004
ЖанрБлуз
Траење49:31
Издавачка куќаWarner Bros. Records
ПродуцентЕрик Клептон, Симон Клими
Ерик Клептон — Хронологија
One More Car, One More Rider
(2002)
Me and Mr. Johnson
(2004)
Back Home
(2005)
 Професионални оценки
Прегледни резултати
Извор Оценка
Allmusic 3.5/5 ѕвездички[1]
Entertainment Weekly B+[2]
Jam! 4/5 ѕвездички[3]
Uncut 4/5 ѕвездички[4]
USA Today 3.5/4 ѕвездички[5]

Список на песниУреди

Сите песни се од Роберт Џонсон.
 1. „When You Got a Good Friend" – 3:20
 2. „Little Queen of Spades“ – 4:57
 3. „They're Red Hot“ – 3:25
 4. „Me and the Devil Blues“ – 2:56
 5. „Travelling Riverside Blues“ – 4:31
 6. „Last Fair Deal Gone Down“ – 2:35
 7. „Stop Breakin' Down Blues“ – 2:30
 8. „Milkcow's Calf Blues“ – 3:18
 9. „Kind Hearted Woman Blues“ – 4:06
 10. „Come on in My Kitchen“ – 3:35
 11. „Rollin' and Tumblin'“ – 3:27
 12. „Love in Vain“ – 4:02
 13. „32-20 Blues“ – 2:58
 14. „Hellhound on My Trail“ – 3:51

ЛичностиУреди

Sessions for Robert JУреди

При крајот на 2004, бил издаден компилационен албум , Sessions for Robert J, на компакент диск и ДВД. Во албумот е вклучен бендот на Клептон како изведува додатни преработки од албумот Me and Mr. Johnson како и песни кои ги нема на овој албум меѓу кои „From Four 'Til Late“, „Terraplane Blues“, „Ramblin' on my Mind“, „Sweet Home Chicago“, и „Stones in my Passway“. Помеѓу сесиите, Клептон го дискутира Џонсоновото влијание врз него и другите музичари.

Список на песниУреди

Сите песни се од Роберт Џонсон.

Компакт дискУреди

 1. „Sweet Home Chicago“ – 5:17
 2. „Milkcow's Calf Blues“ – 3:49
 3. „Terraplane Blues“ – 3:36
 4. „If I Had Possession Over Judgement Day“ – 3:23
 5. „Stop Breakin' Down Blues“ – 2:56
 6. „Little Queen of Spades“ – 5:27
 7. „Traveling Riverside Blues“ – 4:26
 8. „Me and the Devil Blues“ – 2:50
 9. „From Four Until Late“ – 3:01
 10. „Kind Hearted Woman Blues“ – 5:39
 11. „Ramblin' on My Mind“ – 2:42

ДВДУреди

 1. „Kind Hearted Woman Blues“
 2. „They're Red Hot“
 3. „Hell Hound on My Trail“
 4. „Sweet Home Chicago“
 5. „When You Got a Good Friend“
 6. „Milkcow's Calf Blues“
 7. „If I Had Possession Over Judgement Day“
 8. „Terraplane Blues“
 9. „Hell Hound on My Trail“
 10. „Me and the Devil Blues“
 11. „From Four Until Late“
 12. „Love in Vain“
 13. „Ramblin' on My Mind“
 14. „Stones in My Passway“
 15. „Love in Vain“
 16. „Little Queen of Spades“
 17. „Traveling Riverside Blues“

НаводиУреди

 1. Ерлвајн, Стивен Томас. „Преглед: Me and Mr. Johnson од Ерик Клептон“. САД: „Rovi Corporation“. Посетено на 13 јули 2011.
 2. Вилијам, Крис (2 април 2004). „Музички преглед на Me and Mr. Johnson од Ерик Клептон“. Entertainment Weekly (758). ISSN 1049-0434. Посетено на 13 јули 2011.
 3. Стердан, Дерил (7 јануари 2005). „Прег на албумот Sessions for Robert J од Ерик Клептон“. „Jam!“. „Canadian Online Explorer“.
 4. „Преглед: Me and Mr. Johnson од Ерик Клептон“. „Uncut. 2004. ISSN 1368-0722. Посетено на 13 јули 2011.
 5. Гандерсен, Една (29 март 2004). „Клептон и Аеросмит заедно во блузот“. „USA Today“. ISSN 0734-7456. Посетено на 13 јули 2011.