ATC-кодот H05 — „Калциумова хомеостаза“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата H05 е дел од анатомската група H Хормонски препарати за системска примена, освен полови хормони и инсулин.[1]

ATC кодови
H Systemic hormonal preparations, excluding sex hormones and insulins
H01 Питуитарни и хипоталамусни хормони и аналози
H02 Кортикостероиди за системска употреба
H03 Тироидна терапија
H04 Панкреасни хормони
H05 Калциумова хомеостаза

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QH05...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

H05A Паратироидни хормони и аналозиУреди

H05AA Паратироидни хормони и аналозиУреди

H05AA01 Екстракт од параштитна жлезда
H05AA02 Терипаратид
H05AA03 Паратироиден хормон

H05B Антипаратироидни агенсиУреди

НаводиУреди

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.