Паратироиден хормон

Паратироидниот хормон (PTH, паратхормон, паратирин) го лачат паратироидни клетки од параштитната жлезда како полипептид кој содржи 84 аминокиселини. Тој делува така што ја зголемува концентрацијата на калциумот (Ca2+) во крвта, додека калцитонинот (хормонот кој го произведуваат парафоликуларните клетки (Ц клетки) од штитната жлезда) ја смалува концентрацијата на калциумот. -{PTH}- делува така што ја зголемува концентрацијата на калциум во крвта. Тој се врзува за рецепторот на паратироидниот хормон1 (кој е присутен во висока концентрација во коските и бубрезите) и за рецепторот на паратироидниот хормон 2 (кој e високо изрзен во централниот нервен систем, во панкреасот, тестисите, и постелката).[1] -{PTH}- полураспадот e приближно 4 минути.[2] Тој има молекуларна маса 9,4 kDa.[3]

Паратироиден хормон
Назнаки
Алијасиparathyroid hormone 1parathormoneparathyrinPTHpreproparathyroid hormoneprepro-PTHParathyroid hormone
Надворешни назнакиGeneCards: [1]
Ортолози
ВидЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

н/д

н/д

RefSeq (белков.)

н/д

н/д

Место (UCSC)н/дн/д
Пребарување на PubMedн/дн/д
Википодатоци
Прегл./Уред. човечки

Структура уреди

-{hPTH}--(1-34) се кристализира како незначително свиткан, долг завоен димер. Анализата покажала дека алфа завојната конформација-{hPTH}--(1-34) е веројатно биоактината конформација .[4]

Стимулатори уреди

  • Смалено ниво на серумски [-{Ca}-2+].
  • Благо покачено ниво на серумски [-{Mg}-2+].
  • Покаченото ниво на серумски фосфат (зголемена концентрација на фосфати предизвикува формирање на калциум фосфат, со што се редуцира стимулацијата на -{Ca}--чувствителни рецептори (-{CaSr}-) кои не реагираат на калциум фосфат, па доаѓа до покачување на нивото на -{PTH}- .

Инхибитори уреди

Наводи уреди

  1. Предлошка:GeorgiaPhysiology
  2. Bieglmayer C, Prager G, Niederle B (2002). „Kinetic analyses of parathyroid hormone clearance as measured by three rapid immunoassays during parathyroidectomy“. Clin. Chem. 48 (10): 1731–8. PMID 12324490.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  3. Prahalad AK, Hickey RJ, Huang J; и др. (2006). „Serum proteome profiles identifies parathyroid hormone physiologic response“. Proteomics. 6 (12): 3482–93. doi:10.1002/pmic.200500929. PMID 16705755.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  4. Jin L, Briggs SL, Chandrasekhar S, Chirgadze NY, Clawson DK, Schevitz RW, Smiley DL, Tashjian AH, Zhang F (2000). „Crystal structure of human parathyroid hormone 1-34 at 0.9-A resolution“. J. Biol. Chem. 275 (35): 27238–44. doi:10.1074/jbc.M001134200. PMID 10837469.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  5. Costanzo, Linda S. (2007). BRS Physiology. Lippincott, Williams, & Wilkins. стр. 260. ISBN 978-0-7817-7311-9.

Литература уреди

Предлошка:PBB Further reading


Предлошка:PDB Galerija-lat Предлошка:Hormoni-lat