ATC-кодот H03 — „Штитна терапија“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата H03 е дел од анатомската група H Хормонски препарати за системска примена, освен полови хормони и инсулин.[1]

ATC кодови
H Systemic hormonal preparations, excluding sex hormones and insulins
H01 Питуитарни и хипоталамусни хормони и аналози
H02 Кортикостероиди за системска употреба
H03 Тироидна терапија
H04 Панкреасни хормони
H05 Калциумова хомеостаза

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QH03...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

H03A Тироидни препаратиУреди

H03AA Тироидни хормониУреди

H03AA01 Левотироксин натриум
H03AA02 Лиотиронин натриум
H03AA03 Комбинации на левотироксин и лиотиронин
H03AA04 Тиратрикол
H03AA05 Препарати на штитната жлезда

H03B Антитироидни препаратиУреди

H03BA ТиоурацилиУреди

H03BA01 Метилтиоурацил
H03BA02 Пропилтиоурацил
H03BA03 Бензилтиоурацил

H03BB Имидазолни деривати кои содржат сулфурУреди

H03BB01 Карбимазол
H03BB02 Тиамазол
H03BB52 Тиамазол, комбинации

H03BC ПерхлоратиУреди

H03BC01 Калиум перхлорат

H03BX Други антитироидни препаратиУреди

H03BX01 Дијодотирозин
H03BX02 Дибромотирозин

H03C Јодна терапијаУреди

H03CA Јодна терапијаУреди

НаводиУреди

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.