842 Керстина

астероид

842 Керстинаастероид во орбита околу Сонцето.

842 Керстина
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено1 октомври 1916
Ознаки
1916 AM
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување99,54 а (36358 d)
Апхел3.6263 ае (542.49 )
Перихел2.8403 ае (424.90 Gм)
3.2333 ае (483.69 Gм)
Занесување0,12154
5,81 а (2123,6 d)
114,588°
0° 10м 10.308с / ден
Наклон14,550°
5,6749°
351,506°
Земјино НРОП1.83664 ае (274.757 Gм)
Јупитерово НРОП1.81841 ае (272.030 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,124
Физички особености
Среден полупречник
19.58±1.4 km
0.0552±0.009
10,6

НаводиУреди

  1. „842 Kerstin (1916 AM)“. JPL Small-Body Database. NASA/Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 4 May 2016.

Надворешни врскиУреди