835 Оливија

астероид

835 Оливијаастероид во орбита околу Сонцето.[1]

835 Оливија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено23 септември 1916
Ознаки
1916 AE
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување99,55 а (36359 d)
Апхел3.5088 ае (524.91 )
Перихел2.9315 ае (438.55 Gм)
3.2202 ае (481.74 Gм)
Занесување0,089626
5,78 а (2110,6 d)
127,234°
0° 10м 14.016с / ден
Наклон3,7043°
309,213°
62,686°
Земјино НРОП1.93258 ае (289.110 Gм)
Јупитерово НРОП1.96153 ае (293.441 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,180
Физички особености
Среден полупречник
17.825±1.15 km
0.0242±0.004
11,5

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 „835 Olivia (1916 AE)“. JPL Small-Body Database Browser. Посетено на 4 May 2016.

Надворешни врскиУреди