808 Мерксија

астероид

808 Мерксијаастероид кој кружи околу Сонцето. Според него е именувано Мерксиското семејство (збир на астероиди кои поседуваат слични орбитални елементи и физички својства).

808 Мерксија
Тридимензионален модел на 808 Мерксија заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачЛујџи Карнера
Откриено воХајделберг
Откриено11 октомври, 1901
Ознаки
1901 GY
Главен астероиден појас, Мерксиско семејство
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,102 ае
Перихел2,386 ае
2,744 ае
Занесеност0,130
4,545 a
224,462°
Наклон4,718°
181,166°
274,351°
Физички особености
Димензии32km[1]
30,6 h[1]
Албедо0,22[1]
Спектрален тип
астероид од типот S[1]
9,7[1]

Спектарот на овој објект покажува дека станува збор за астероид од типот S со ниски и високи количества на калциумови облици на пироксени на површината, како и помалку од 20% оливин. Високото количество на калциумови пироксено од околу 40% или поголемиот дел од целокупниот пироксен, што укажува на историја наслаѓи на магматски карпи. Ова укажува дека астероидот минал низ процес на диференцијација при топењето, при што се создала површина од базалт.[2]

808 Мерксија се користи како именување за Мерксиското семејство на астероиди кои споделуваат слични орбитални елементи и физички својства. Членовите на ова семејство, вклучувајќи ги тука и 808 Мерксија, кој најверојатно потекнуваат од распадот на базалтен објект, кпј пак потекнува од поголем објект кој претходно минал низ магматска диференцијација. Други членови на ова семејство се 1662 Хофман, 2042 Ситарски, 2504 Гавиола и 3363 Бовен.[2]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „JPL Small-Body Database Browser: 808 Merxia“. Jet Propulsion Laboratory.
  2. 2,0 2,1 Sunshine, Jessica M.; и др. (August 2004), „High-calcium pyroxene as an indicator of igneous differentiation in asteroids and meteorites“, Meteoritics & Planetary Science, 39 (8), стр. 1343–1357, Bibcode:2004M&PS...39.1343S, doi:10.1111/j.1945-5100.2004.tb00950.x.

Надворешни врски уреди