692 Хиподамија

астероид

692 Хиподамијаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 5 ноември 1901 година.

692 Хиподамија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Август Копф
Откриено воХајделберг
Откриено5 ноември 1901
Ознаки
1901 HD
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,961 ае
Перихел2,802 ае
3,382 ае
Занесеност0,171
6,219 a
231,734°
Наклон26,104°
63,561°
55,753°
Астероид 692 Хиподамија

Надворешни врски

уреди