679 Пакс

астероид

679 Пакс е мала планета којашто кружи околу Сонцето, откриена од страна на германскиот астроном Август Копф на 28 јануари 1909 година. Објектот е наречен по римската божица Пакс.

679 Пакс
679Pax (Lightcurve Inversion).png
Тридимензионален модел на 679 Пакс заснован не неговата светлинска крива.
Откривање
ОткривачАвгуст Копф
Откриено воХајделберг
Откриено28 јануари 1909
Ознаки
1909 FY
Орбитални особености[1]
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600,5)
Афел3,394 ае
Перихел1,782 ае
2,588 ае
Занесеност0,311
4,164 а
165,779°
Наклон24,353°
112,485°
266,453°
Физички особености
Димензии64,88 ± 3,64[2] км
Маса(7,14 ± 1,99) × 1017[2] кг
Средна густина
4,99 ± 1,62[2] г/cm3

Со мерењата спроведени со помош на прилагодлива оптика во Кековата опсерваторија е добиен просечен пречник од 62 км. Ова е за 16% повеќе од пречникот измерен со помош на IRAS. Астероидот има елонгација со големина од 1,66 ± 0,23 меѓу големата и малата оска. Во фотометричките мерења објавени во 1992 година се среќава дека вртежниот период изнесува 8,452 часа.[3]

Фотометричкото проучување на овој астероид открива дека објектот има неправелни особености коишто укажуваат дека реголитот се состои од мешавина на низок и висок албеден материјал. Ова би можело да биде причинето од делење на астероидниот супстрат со спектрални особености на јаглероден хондрит (CO3/CV3).[4]

НаводиУреди

  1. Yeomans, Donald K., „679 Pax“, JPL Small-Body Database Browser, NASA Jet Propulsion Laboratory, Посетено на 2013-03-30.
  2. 2,0 2,1 2,2 Carry, B. (December 2012), „Density of asteroids“, Planetary and Space Science, 73, стр. 98–118, arXiv:1203.4336, Bibcode:2012P&SS...73...98C, doi:10.1016/j.pss.2012.03.009. See Table 1.
  3. Marchis, F.; и др. (November 2006), „Shape, size and multiplicity of main-belt asteroids. I. Keck Adaptive Optics survey“, Icarus, 185 (1), стр. 39–63, Bibcode:2006Icar..185...39M, doi:10.1016/j.icarus.2006.06.001, PMC 2600456, PMID 19081813, Посетено на 2013-03-27.
  4. Gil-Hutton, R.; и др. (April 2008), „New cases of unusual polarimetric behavior in asteroids“, Astronomy and Astrophysics, 482 (1), стр. 309–314, Bibcode:2008A&A...482..309G, doi:10.1051/0004-6361:20078965.

Надворешни врскиУреди