577 Реја

астероид

577 Рејаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 20 октомври 1905 година. Наречен е по Реја, една од титаните во старогрчката митологија.

577 Реја
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено20 октомври 1905
Ознаки
1905 RH
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,590 ае
Перихел2,639 ае
3,114 ае
Занесеност0,153
5,496 a
105,508°
Наклон5,299°
328,680°
332,353°

Не станува збор за Сатурновата месечина Реја.

Надворешни врскиУреди