566 Стереоскопија

астероид

566 Стереоскопија — голем астероид со пречник од 168 км во Големиот астероиден појас во орбита околу Сонцето.[1] Станува збор за припадник на Кибелското семејство сместено зад јадрото на појасот (Погледајте астероидни семејства). Вртежниот период изнесува 12,1 h.[1]

566 Стереоскопија
Откривање
ОткривачПаул Гец
Откриено воХајделберг
Откриено28 мај 1905
Ознаки
1905 QO
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување110,86 yr (40.491 денови)
Афел3.7804 ае (565.54 )
Перихел2.9908 ае (447.42 Gм)
3.3856 ае (506.48 Gм)
Занесеност0,11662
6,23 а (2275,4 d)
177,298°
0° 9м 29.592с / ден
Наклон4,8864°
79,644°
298,527°
Земјино НРОП1.99579 ае (298.566 Gм)
Јупитерово НРОП1.6882 ае (252.55 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,133
Физички особености
Среден полупречник
84,08 ± 3,15 km
12.103 h (0.5043 d)[1]
0,0383 ± 0,003[1]
8,0
Орбита на астероидот 566 Стереоскопија и неговата положба во Сончевиот Систем

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „JPL Small-Body Database Browser: 566 Stereoskopia (1905 QO)“ (2010-06-24 last obs). Посетено на 7 May 2016.

Надворешни врски

уреди