513 Центезима

астероид

513 Центезима — 50 километарски астероид од главниот појас.[1] Станува збор за еден од главните членови на Еосовите астероиди. Многу малку се знае за овој астероид. Не се знае дали поседува месечини, па неговата маса останува непозната, и може само да се добие претпоставка. Откриен е на 24 август 1903 од страна на германскиот астроном Макс Волф.[1] Станува збор за неговиот 100 откриен астероид, па и оттука потекнува името што на латински значи „стотиот“. Како и сите помасивни тела, 513 Центезима се покорува на законите за гравитацијата, запишани со Ајнштајновите равенки за полињата,

513 Центезима
Откривање[1]
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено24 Август 1903
Ознаки
1903 LY
Орбитални особености
Епоха 18 април 2013
(ЈД 2456400.5)
Афел3,2566 ае
Перихел2,7732 ае
3,0149 ае
Занесеност0,08017
5,24 a
282,23°
Наклон9,7149°
184,52°
225,21°
Физички особености
Димензии50km [1]
~25 м/с (56 mph)
5,23 hr[1]
Албедо0,0885[1]
Спектрален тип
K[1]
9,7[1]

Орбита на астероидот 513 Центезима и неговата положба во Сончевиот Систем

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 „JPL Small-Body Database Browser: 513 Centesima (1903 LY)“ (2012-09-28 last obs). Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 2013-03-10.