512 Тауриненсида

астероид

512 Тауриненсида — 23 километарски астероид кој минува низ орбитата на Марс.[1] Станува збор за астероид од спектрален тип S, со вртежен период од 5,59 часови. Други поголеми астероиди кои минуваат низ орбитата на Марс се: 132 Ефра (43 km), 323 Брусија (36 km), и 2204 Лили (25 km).

512 Тауриненсида
Тридимензионален приказ на 512 Тауриненсида заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено23 јуни 1903
Ознаки
1903 LV
Минува низ орбитата на Марс[1]
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел2,746 ае
Перихел1,632 ае
2,189 ае
Занесеност0,254
3,239 a
132,846°
Наклон8,751°
107,202°
248,912°
Физички особености
Димензии23 km[1]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 „JPL Small-Body Database Browser: 512 Taurinensis (1903 LV)“. Jet Propulsion Laboratory.

Надворешни врски уреди