484 Питсбургија

астероид

484 Питсбургијаастероид орбита околу Сонцето 150 милиони милји од Земјата. Наречен е по градот Питсбург, Пенсилванија поради индустриското наследство со кое е произведена најдобрата астрономска опрема од тој период [1].

484 Питсбургија
Тридимензионале приказ на 484 Питсбургија заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено29 април 1902
Ознаки
1902 HX
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел2,823 ае
Перихел2,511 ае
2,667 ае
Занесеност0,058
4,355 a
162,385°
Наклон12,497°
127,407°
189,073°

]