3552 Дон Кихот

астероид

3552 Дон Кихот , привремено означен 1983 СА, е исклучително занесен астероид, класифициран како објект во близина на Земјата од Амор групата , Марсов крст и Јупитер-прекрстувач, како и кентаур која е и изумрена комета[1].

3552 Дон Кихот
Откривање 
ОткривачП Диви.
Откриено воОбс Цимервалд.
Откриено26 септември 1983 година
Ознаки
Наречена по
Дон Кихот
1983 СА
НЕО АморМарс-прекрстувач
Орбитални особености 
Епоха 4 септември 2017 година (ЈД 2458000,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување33.71 ур (12,312 денови)
Афел7.2783 АУ
Перихел1.2399 АУ
4.2591 АУ
Занесеност0.7089
8.79 yr (3,211 days)
332.47°
Наклон31.092°
350.03°
316.42°
Земјино НРОП0.3338 АУ
Јупитерово НРОП0.4397 АУ
Јупитеров Тисеранов параметар2.3150
Физички особености
Димензии18,4 ± 0,4
0.03
11.67 (1957) to 22.32
12.9

Откривање и именување

уреди

Астероидот бил откриен на 26 септември 1983 година, од швајцарскиот астроном Пол Вајлд во Опсерваторијата Цимервалд во близина на Берн, Швајцарија.

Орбита и одлики

уреди

Дон Кихот се одликува како темен Д-тип астероид во таксономијата Толен и СМАСС таксономија.

Има многу наклонета орбита налик на комета од 31 степен што води до чести пертурбации од Јупитер. Дон Кихот има пречник од 18,4 километри и вртежен период од 7,7 часа.

Поради својата орбита слична на комета и албедо, Дон Кихот, постојат сомнежи дека е изумрена комета. Сепак, инфрацрвените набљудувања со Вселенскиот телескоп Спицер на 4,5 μm открија слаба комае со опашка околу објектот. Активноста на кометата е заклучена со јаглерод диоксид (CO
2
) емисија на молекуларна лента.

Во март 2018 година за прв пат била забележана опашка на видливи бранови должини.

Сè уште не е познато дали набљудуваната активност е постојана или е излив, како резултат на ископување на подповршински мраз CO
2
поради неодамнешното влијание на помало тело.Предлошка:Сомнителен

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди