330 Адалберта

астероид

330 Адалбертаастероид кој е во орбитира во главниот појас. Откриен е од страна на Макс Волф на 2 февруари 1910 година во Хајделберг.[1]

330 Адалберта
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено2 февруари 1910
Ознаки
A910 CB[1]
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел3,092 ае (462,547 Gm)
Перихел1,843 ае (275,72 Gm)
2,468 ае (369,134 Gm)
Занесеност0,253
3,88 a (1415,721 ден.)
18,96 km/s
245,537°
Наклон6,755°
137,195°
259,433°
Физички особености
Димензии9–20 km
12,3[1]

Објект откриен на 18 март 1892 година од страна на Макс Волф со привремена ознака „1892 X“ бил именуван како 330 Адалберта, но истиот никогаш повторно не бил забележан. Во 1982 година се заклучило дека набљудувањата кои се однесувале на ознаката 1892 X се всушност ѕвезди, и дека објектот како астероид никогаш не ни постоел. Името и бројот 330 Адалберта биле повторно искористени за друг астероид откриен од страна на Макс Волф на 2 Февруари 1910 година, кој бил со привремената ознака A910 CB.

Орбита на астероидот 330 Адалберта

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 „JPL Small-Body Database Browser: 330 Adalberta (A910 CB)“. Jet Propulsion Laboratory.