325 Хајделберга

астероид

325 Хајделберга — голем астероид од главниот појас кој бил откриен од германскиот астроном Макс Волф на 4 март 1892 година во Хајделберг.

325 Хајделберга
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено4 март 1892 година
Ознаки
Наречена по
Хајделберг
Главен појас
Орбитални особености[1]
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел559,942 Gm (3,743 ае)
Перихел398,527 Gm (2,664 ае)
479,234 Gm (3,203 ае)
Занесеност0,168
2094,229 ден. (5,73 a)
16,64 km/s
7,79°
Наклон8,543°
345,291°
67,883°
Физички особености
Димензии76,0 km
8,65

Според спектарот 325 Хајделберга е класифициран како астероид од типот M. Не се забележани впивни одлики, што укажува дека јадрото е составено од никел-железо или енстатитен хондрит.[2]

Орбита на астероидот 325 Хајделберга

Наводи уреди

  1. Yeomans, Donald K., „325 Heidelberga“, JPL Small-Body Database Browser, NASA Jet Propulsion Laboratory, Посетено на 2013-03-25.
  2. Hardersen, Paul S.; Gaffey, Michael J.; Abell, Paul A. (January 1983), „Near-IR spectral evidence for the presence of iron-poor orthopyroxenes on the surfaces of six M-type asteroids“ (PDF), Icarus, 175 (1), стр. 141-158, Bibcode:2005Icar..175..141H, doi:10.1016/j.icarus.2004.10.017, Посетено на 2013-03-30.[мртва врска]