29 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
1962  Фриц Крајзлер — австриско-американски композитор и виолинист.
1992  Иван Дојчинов — борец во Шпанската граѓанска војна, учесник на Првото заседание на АСНОМ, член на Главниот штаб на НОВ на Македонија и носител на „Партизанска споменица 1941“.
1992  Вили Диксон — американски блуз-музичар.
2005  Ефраим Кишон — израелски писател, сценарист и режисер.
2013  Буч Морис — американски џез-музичар.
2019  Џејмс Инграм — американски поп-пејач.