18 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
1893  Шарл Гуно — француски композитор, кој заедно со Санс, е главен претставник на класичниот правец на француската музика во XIX век.
1901  Август Малмстрем — шведски историски сликар.
1931  Томас Алва Едисон — американски пронаоѓач од областа на електротехниката.
1990  Гога Џаџу — првоборец и носител на „Партизанска споменица 1941“.
2003  Мануел Васкес Монталбаншпански писател