14 јули (починале)

список на статии на Викимедија
1223  Филип II Августфранцуски крал.
1887  Алфред Крупгермански индустријалец и производител на оружје.
1939  Алфонс Муха — чешки сликар и илустратор, основоположник на стилот арт нуво.
1944  Благој Јанков - Мучетонароден херој на Македонија.
1968  Константин Паустовски — руски и советски писател.
1971  Мак Диздар — босански и југословенски поет.
1998  Ричард Мекдоналд — основач на најголемиот ланец на ресторани во светот — „Мекдоналдс“.