14 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
869  Кирил Солунски — еден од творците на првата словенска азбука.
1468  Јохан Гутенберг — пронаоѓач на техниката за печатење со подвижни букви.
1779  Џемс Кук — британскиот морепловец.
1943  Никола Петров Русински — македонски социјалист и револуционер.
2002  Нандор Хидекути — унгарски фудбалер.
2014  Том Фини — англиски фудбалер.
2015  Фрањо Михалиќ — хрватски и југословенски атлетичар.