Штипско муфтиство

Штипското муфтиство е едно од тринаесетте муфтиства на Исламската верска заедница во Македонија.

Штипско муфтиство
Муфтиства во Македонија
ОснованаИслам
Виднепрофитна организација
Правен статусактивна
Целпредвидува верски и образовни услуги за муслиманската заедница во Македонија.
Седиште\
МестоШтип, Македонија
РегионМакедонија
Членство30,000 неофицијално
Службени јазицитурски
македонски
албански

Седиштето на ова муфтиство се наоѓа во градот Штип. Во градот има основано верско училиште а седиштето на муфтиството било основано во 1913 година и се задржало до крајот на Првата светска војна.

Ова муфтиство ги опфаќа реоните на градовите: