Ова е статија за покраина во Ерменија. За други значења видете ја страницата за појаснување.

Ширак (ерменски: Շիրակ) — покраина во Ерменија. Се наоѓа на северозападната страна од земјата и граничи со Турција на запад и Грузија на север. Главен град е Ѓумри. Повеќе Ширак е полу пустина и претежно има планини и високи карпатски предели. На југ високите степи преминуваат во карпатски предели, зелени на пролет и црвено-кафеави на лето. Ширак има и меѓународен аеродром.

Ширак
Շիրակ
Местоположба
Map of Ширак in Armenia
Информации
Главен град Ѓумри
Губернатор Лида Нанјан
Површина
Вкупна
 - Вода (%) 
Ранг 6та
2,681 km²
Незначително
Население
 - Вкупно (2002)
 - Густина
Ранг 2ра
257,242
96.0/km²
Кодови
 - Поштенски код
 - ISO 3166-2
 - FIPS 10-4

2601-3126
AM.SH
AM07
Портал www.shirakinfo.am

Историја

уреди

Античката историја на Ширак е скоро слична како и со историјата на другите региони. Тука според археолошките пронајдоци се смета дека имало некакви населби кои биле населени уште пред 250,000 години, каде има и наоѓалошта на активни живеалишта уште од 9000 г пр.н.е.

Ширак се граничи со:

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди