Шаховска олимпијада 1930

3. шаховска олимпијада организирана од ФИДЕ, која содржела натпреварувања во машка[1] и женска конкуренција, како и неколку настани кои биле одржани со цел да се промовира играта се одржала од 13 до 27 јули 1930 во Хамбург, Германија.

Конечните резултати биле следниве:

ЕкипноУреди

Мсто Земја Бодови
1   Полска 48,5
2   Унгарија 47
3   Германија 44,5
4   Австрија 43,5
5   Чехословачка 42,5
6   САД 41,5
7   Холандија 41
8   Англија 40,5
9   Шведска 40
10   Летонија 35
11   Данска 31
12   Франција 28,5
13   Романија 28,5
14   Литванија 22,5
15   Исланд 22
16   Шпанија 21,5
17   Финска 18
18   Норвешка 16

ПоединечноУреди

Поединечните рејтинзи биле пресметани врз основа на освоениот број на бодови. Немало ред во порединечна конкуренција и најдобрите 3 поединечни резултати биле наградени.[2]

Светско првенство во шах за жениУреди

Второто светско првенство во шах во женска конкуренција се одржало за време на одржувањето на Олимпијадата. Конечните резултати биле следниве:[3][4][5]

Место Шахистка Бодови
1   Вера Менчик (Чехословачка) 6.5
2   Паула Волф-Калмар (Австрија) 5.5
3   В. Хеншел (Германија) 4.5
4   Катерина Бесков (Шведска) 2
5   Анес Стивенсон (Англија) 1.5

НаводиУреди

  1. Although commonly referred to as the men's division, this section is open to both male and female players.
  2. OlimpBase :: 3rd Chess Olympiad, Hamburg 1930, information
  3. Stanisław Gawlikowski Olimpiady szachowe 1924 - 1974 Wyd. Sport i Turystyka, Warszawa 1978
  4. femminile
  5. Campeonato Mundo femenino Buenos Aires 1939

Надворешни врскиУреди

ПоврзаноУреди

I неофицијална шаховска Олимпијада (Париз 1924)
II неофицијална шаховска Олимпијада (Будимпешта 1926)
III неофицијална шаховска Олимпијада (Минхен 1936)