Црква „Св. Никола“ - Свети Николе

црква во градот Свети Николе

Црква „Св. Никола“црква која се наоѓа во Свети Николе, во Општина Свети Николе.

Свети Никола

Поглед кон црквата

македонска православна црква
Епархија Брегалничка
Парохија Прва светиниколска
Местоположба

Карта

Место Свети Николе
Општина Свети Николе
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Св. Никола
Изградба 1983
Завршено 1990
Живопис Драган Ристевски
Архитектонски опис

Оваа црква била изградена врз темелите на старата црква. Темелите биле осветени на 25 октомври 1983 година од Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Ангелариј. Храмот бил осветен на 14 октомври 1990 година од Митрополитот Брегалнички г. Стефан.

Иконите на иконостасот и фрескоживописот во олтарскиот дел се дело на зографот Драган Ристевски од Охрид[1][2].

Црквата која традиционално го носела ова име била денешната „Св. Прохор Пчински“ врз која е изградена постојната „Св. Никола“. Оваа постара црква е преименувана и преосветена во 2011 г.

Архитектура уреди

Објектот е еднокорабна градба граден од камен, тула и малтер. Кровот од надвор е на две води а внатре поделен на три свода, од кои средниот е највисок. Таванот е од дрво. Црквата е долга 12, а широка 6,40 метри. На ѕидовите се прозорци. Во внатрешноста на западната страна се наоѓа певница од дрвена конструкција, а на северниот ѕид е залепена проповедалницата, исто така од дрво. Олтарниот простор е подигнат во однос на наосот. Од олтарниот простор на југ се влегува во мала просторија – ѓаконик за чување на светите книги и реликвии. Црквата не е живописана. Единствен украс во ентериерот е дрвениот иконостас обоен кафеаво. На него се наоѓаат повеќе икони вградени во рамки. Некои потекнуваат од 1849, а други од 1875/77 година. Други носат индикт Е. Според внатрешната елевација поделена на три дела со тенки дрвени столбови, 4 на број и според архитектурата и иконите од 1849 година, може со сигурност да се претпостави дека е градена во првата половина на XIX век. Тоа е време на интензивна градба на голем број цркви во Македонија. Повеќето се градени од мајсторот-градител Андреја Дамјанов. Меѓу останатите, тој ги градел и црквите во Велес, Куманово и Ново Село. Во контекст со ова може да се претпостави дека и оваа црква е градена од него.[3]

Наводи уреди

  1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2014-03-29. Посетено на 2016-09-13.
  2. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2016-09-15. Посетено на 2016-09-13.
  3. Здравковски, Драгиша. Културно-историски споменици во Овче Поле. Свети Николе. јануари 1981

Надворешни врски уреди