Црква Света Анастасија

Црквата Света Анастасија (италијански : Basilica di Sant'Anastasia al Palatino) е црква која се наоѓа во Рим, Италија[1] и е во склопот на Римокатоличката црква. Црквата била изградена во 3 век. Црквата била реновирана неколкупати: во времето на Папа Дамас I, Папа Хилариј, Папа Јован VII, Папа Лав III, Папа Григориј IV и во времето на Папа Урбан VII.

Црква Светa Анастасија
Basilica di Sant'Anastasia al Palatino
Основни податоци
МестоРим, Италија

Наводи уреди