Црква Санта Марија ин Трастевере

Црквата Санта Марија ин Трастевере (италијански :Basilica di Santa Maria in Trastevere) е црква која се наоѓа во Рим, Италија[1] и е во склопот на Римокатоличката црква. Црквата била изградена во 4 век, и е една од најстарите цркви во градот како и првата црква која била посветена на Богородица Марија. Самата прва изградба на црквата започнала многу порано, во времето на Папа Каликст I, за да Папа Јулиј I ја изгради во базилика. Во 1140 година било изградено купето на црквата. Во времето на Папа Инокентиј II црквата била реновирана, во 1702 година била сменета фасадата на објектот.

Црква Санта Марија ин Трастевере
Basilica di Santa Maria in Trastevere
Основни податоци
МестоРим, Италија

Наводи уреди