Циркус — здружение на изведувачи кое вклучува кловнови, акробати, обучени животни, трапез акти, музичари, луѓе на обрач, јаже проходилки, жонглери, моноцикли и други објекти за манипулација и трик-ориентирани уметници. Поголемиот дел од циркусите од крајот на 19 век биле патувачки, односно настапувале во арени со седишта за публиката во внатрешноста на голем шатор: честопати се нарекувле „Биг Топ“. Многу циркуси пред крајот на 19 век биле сместени во згради (често дрвени), изградени специјално за нив. Некои постари циркуси уште постојат и денес. Други модерни циркус-ансамбли имаат настапи во театрите или други големи згради.

Циркус

Зборот „циркус“, исто така, ги опишува перформанси, појадокот е традиционално серија на дела во кореографија на музика и воведен од страна на водичот но сега има и други формати од подемот на современиот циркус. А традиционалната циркуска претставата обично се одржува во ринг долг 13 метри во пречник. Оваа димензија беше усвоена од страна на Филип Естли да им се овозможи на велосипедистот и акробатските коњи да стојат исправено на каскаскиот коњ и полесно да ја задржат нивната рамнотежа.

Циркусот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Циркусот како тема во книжевностаУреди

Циркусот како тема во музикатаУреди

 • „... И циркусот го напушта градот“ (англиски: ...And The Circus Leaves Town) - музички албум на американската рок-група Kyuss од 1995 година.[7]
 • „Циркуска љубомора“ (англиски: Circus Envy) - песна на американската рок-група „Р. Е. М.“ (R.E.M.) од 1994 година.[8]
 • „Циркус“ (англиски: Circus) - песна на англиската рок-група „Џем“ (The Jam) од 1982 година.[9]

Циркусот како тема во филмотУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

 1. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 39-40.
 2. W. B. Yeats, „The Circus Animals' Desertion“, во: Kenneth Allot, ed., The Penguin Book of Contemporary Verse 1918 – 60. Harmonsworth, Middlesex, UK: Penguin Books, 1962, стр. 48-49.
 3. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 185-186.
 4. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 31.
 5. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 5.
 6. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 124.
 7. Discogs, Kyuss ‎– ...And The Circus Leaves Town (пристапено на 8.1.2021).
 8. DISCOGS, R.E.M. – Monster (пристапено на 17.2.2021)
 9. DISCOGS, The Jam ‎– The Gift (пристапено на 17.6.2020)
 10. IMDb, The Circus (1928) (пристапено на 4.3.2016)
 11. „Емотивна човечка приказна - Во сенката на претстојната војна“, Антена, број 825, 17.4.2014, стр. 3.