Централна Грција или Средна Грција (грчки: Στερεά Ελλάδα) — една од тринаесетте периферии на Грција. Таа е поделена на префектурите Евбеја, Евританија, Фокис, Фтиотис и Беотија. Централна Грција е централниот регион на Грција, на север од Атика и Пелопонез и на исток од Западна Грција и на југ од Тесалија и Епир. Регионот е еден од најпланинските во Грција. Климата на Централна Грција е умерена вдолж брегот и сува во внатрешноста.

Централна Грција
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Областа Централна Грција во Грција
 
Главен град Ламија
Окрузи Беотија
Евбеја
Евританија
Фокис
Фтиотис
Население 614.614 (2005)
Површина 15.549 км²
Густина 40 жит/км²
Податоци...
Портал www.stereaellada.gr

Градови во секоја префектура: (Префектурите се со задебелени букви)

Евбеја: (грчки: Εύβοια)

 • Халкида (главен град)
 • Агиос Лукас
 • Еретрија
 • Алеври
 • Лимни
 • Истиеја
 • Псакна

Евританија: (грчки: Ευρυτανία)

 • Крпеница, грч. Карпениси (главен град)
 • Мегало Хорио
 • Микро Хорио
 • Агиос Николаос
 • Аграфа
 • Просос

Фокида: (грчки: Φωκίδα)

 • Амфиса (главен град)
 • Полидрасо
 • Десфина
 • Евпаљо
 • Калоскопи

Фтиотида: (грчки: Φθιώτιδα)

 • Ламија (главен град)
 • Камена Вурла
 • Ипари
 • Малесина
 • Мартинос
 • Сперхијада
 • Мармара
 • Аталанди
 • Стилида

Беотија: (грчки: Βοιωτία)

 • Ливадија (главен град)
 • Теба
 • Асопија
 • Пили
 • Еликонас
 • Паралиа Авлидос (поранешно Драмеси)
 • Агиос Томас