Дринската бановина беше покраина во склоп на Кралството Југославија во периодот 1929-1941. Главен град на бановината беше Сараево и вклучува територии на денешна Босна и Херцеговина и Србија. Именувана беше според реката Дрина и како и сите бановини, намерно не беше создадена врз етнички карактер на населението.

Дринска бановина
Бановина на Кралство Југославија
1929–1941
 

 

Местоположба на Drinska banovina
Местоположба на Drinska banovina
Дринска бановина во 1931
Главен град Сараево
Историја
 -  Основана 1929
 -  Укината 1941
Денес во Босна и Херцеговина, Србија
Дринска бановина во 1931
Југословенските бановини
Административната зграда на бановината. Денес седиште на претседателството на БиХ

Граници

уреди

Историја

уреди

Поврзано

уреди

43°52′00″N 18°25′00″E / 43.8667° СГШ; 18.4167° ИГД / 43.8667; 18.4167